Az Európai Bizottság 2010-ben megalapította az Európa Zöld Fővárosa (European Green Capital) címet, melynek értelmében minden évben olyan európai városnak ítélik oda a címet, amely különleges erőfeszítéseket tett a környezetvédelem érdekében.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk a tavalyi nyertesről, a németországi Essenről és a szlovén fővárosról, hogy mivel is érdemelték ki ezt a díjat. Most az idei év nyerteséről, a holland Nijmegen városáról és a jövő évi norvég Oslóról lesz szó. 

Hol is található Nijmegen? 

Nijmegen egy növekvő város, több mint 170 000 lakossal Hollandia egyik legrégebbi települése, ami a Waal folyó  partján, egy morénahalom lábánál terül el. Egész közel helyezkedik el Németországhoz, dombos környezetben, gazdag természeti élővilággal. Mára a holland város dinamikusan fejlődik, köszönhetően az egyre növekvő népességének, a folyamatos városfejlesztéseknek, a környezetbarát és innovatív beruházásoknakSzerencsésnek mondhatják magukat Nijmegen lakói, hogy gyönyörű városi parkok, nagy zöldfelületek, szép zöld fák és bokrok közt élhetnek, hiszen 92 négyzetméternyi zöldterület jut egy városlakóra. Ha valaki pedig ettől is több zöldre vágyik, könnyen ellátogathat a Nijmegen és Arnhem, között található, 1 700 hektáron elterülő Lingezegen Parkba. 

Mit vállalt Európa Zöld Fővárosa 2018-ra? 

A zöld fővárosi cím elnyerése bár nagy dicsőség a Hollandoknak, ugyanakkor számos kötelezettséggel is jár. A holland város Európai Zöld Fővárosi stratégiájának egyik legfontosabb célkitűzése hogy Nijmegen egy élhető, egészséges és virágzó várossá válhasson. Ehhez feltétlenül szükséges a helyi polgárok és a vállalkozók tevékenykedése, hogy az érdekelt fél bevonása a lehető legnagyobb mértékben megvalósulhasson, mert közös összefogás kell ahhoz, hogy az egyik legnagyobb célját elérhesse a város, miszerint Nijmegen 2045-re energiasemleges várossáfosszilis tüzelőanyagoktól teljesen független várossá válhasson.  
A lakosság részvételére a városvezetés az energetikai projektek tervezése és megvalósulása során is számított, ami a jövőben sem fog változni. Az első szélmalom park telepítésekor például az önkormányzatnak szüksége volt a magánpártok támogatására is, mert segítségükkel több ezer helyi lakost ösztönöztek, hogy invesztáljanak szélturbina részvények vásárlásába. Ezzel létre is jött 2016-ban a „Windpark Nijmegen-Betuwe” park négy szélmalommal, ami több mint 7000 háztartást lát el megújuló energiaforrás hasznosítása által. 

A városfejlesztési tervek közt az is szerepel, hogy a 2010-2020 közötti időszakra egy új városrész kerüljön kiépítésre Waal folyó partján, a régi kikötő helyén. Hollandia valamennyi városára igaz, hogy egyre többen nyergelnek át kerékpárra, ami fontos a környezetvédelem szempontjából. Nem csoda hát, hogy a tavaly előtti évben Nijmegen nyerte el a legjobb kerékpáros városának járó díjat Hollandiában. Nemcsak a minőségi, városi kerékpárutak miatt, hanem a kerékpáros közlekedésfejlesztési törekvések miatt is jó példa lehet a magyar városvezetőknek is, hogy hogyan kell a helyi vállalkozásokat lelkesíteni a kerékpáros közlekedésfejlesztéssel kapcsolatosan.   

Az idei évben számos különféle rendezvény házigazdája lesz a város, helyi és nemzetközi közönségnek szóló, szakmai, reprezentatív és kulturális programokkal várják a lelkes érdeklődőket. Nijmegen a "Zöld kapcsolatok" nevű kampányt is bevezette, hogy növelje a polgári részvétel arányát a zöld és kék infrastruktúra és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos projektek fejlesztésében.  

 

Mit vállalt Európa Zöld Fővárosa 2019-re? 

A norvég főváros az Oslo-fjord északi végénél fekszik. Közigazgatási területén belül körülbelül 40 sziget és 343 tó található, melyek közül több is fontos forrása a város ivóvizének. Oslo nagy területét nemcsak a kékes-vizes élőhelyek alkotják, hanem érintetlen hegyvidéki tájakzöldes erdők, dombok, parkok is színesítik. A norvég főváros  átfogó szemléletű programjával nyerte el a 2019-es Európa Zöld Fővárosa címet. Az észak-európai főváros már eddig is példamutató erőfeszítéseket tett az autós közlekedés visszaszorítása érdekében, a jövőben még további intézkedéseket tervez megvalósítani a zöldebb közlekedés, a tiszta levegő érdekében. Oslo városának további zöldstratégiai célja a biodiverzitás megőrzése és az egészségügyfejlesztések. 

Azt hiszem, nem várom meg a jövő évet Oslóba való látogatásommal, hanem máris foglalok egy repülőjegyet, mert ilyenkor tavasz elején érdemes menni. Ugyanis ha szerencsém lesz, vad jávorszarvasokkal találkozhatok akár még a városiasabb részeken is. 


Szerző: Havasi Patríca - Hogyan legyek Ökotrendy?

Fotók: holland.com