Vállalkozásba kezdeni sosem volt egyszerű feladat. A mai világban megannyi pro és kontra érv sorakoztatható fel amellett, hogy érdemes-e magánvállalkozónak állni, esetleg céget alapítani, avagy sem. Nőként ezek az érvek meghatványozódnak. Számtalan rémtörténet kering a köztudatban, hogy a női vállalkozókat mennyi negativitás, hátrányos megkülönböztetés éri, pedig a hímsovinizmus kora leágazóban van.

Nem kell különösebb kutatásba fogni az internet szövevényes hálózatában, hogy szembetaláljuk magunkat egy feminista mozgalommal, ami a huszonegyedik században is a nők egyenjogúságáért küzd. De vajon tényleg ennyire nehéz lenne nőként boldogulni a vállalkozások világában? Valóban dübörög a hímsovinizmus és a szocializmus? Azért, hogy reális képet alkothassunk a nők helyzetéről az üzleti szférában, felkértünk pár hölgyet, akik a saját szakmájukban sikeresek, meséljék el a személyes tapasztalataikat. Érdekes és élesen elhatárolódó válaszokat kaptunk, melyek remek tanulságnak szolgálhatnak, hogy miben kellene fejlődni, és miben mutat előrelépést a mai társadalom. 

Tóth Helgadivattervező, Helga Toth 

„Határozottan az a tapasztalatom, hogy egy üzleti tárgyalásnál először mindig nőként tekintenek rám, és csak akkor válok úgymond egyenjogú féllé, mikor bizonyítom a szakmai hozzáértésem. A munkámból kifolyólag számtalan férfival állok kapcsolatban, mégis éles ellentéteket figyelhetők meg. A vásárlóim sosem engednek meg lekezelő hangnemet velem szemben, tisztelettel állnak hozzám, míg az üzleti világban ez nem feltétlenül van mindig így.  Viszonylag fiatalon lettem magánvállalkozó, ami sokak szemében egyenlő a komolytalansággal, és nem tagadom, leginkább a férfiakra jellemző, hogy a korom és a nemem miatt nem tekintenek rám potenciális partnerként. Szerencsére túl negatív tapasztalataim nincsenek, hiszen a kitartásommal és az ambícióimmal általában mindenkit meggyőzök előbb-utóbb, de előnyből semmiképpen sem szoktam indulni. 

Nekem az a meglátásom, hogy a szakmámon belül ugyan nagy a versengés, hiszen kicsi a piac, ami csordultig telített, viszont férfi tervezők sincsenek előnyösebb helyzetben. A megkülönböztetést sokkal inkább az üzleti szférában, mint konkrétan a szakmában érzékelem. Mindazonáltal a tapasztalataim sajnos arra is rávezettek, hogy a nők jelenlegi megítélésében maguk a nők is felelősek, ugyanis nem egyszer találkoztam olyan személlyel, aki a nemi adottságai révén próbált előrébb jutni. Véleményem szerint, ha azt szeretnénk, hogy a nők egyenlő bánásmódba részesüljenek, és azonos helyzetből indulhassanak, mint a férfiak, akkor mindkét nem hozzáállásán csiszolni kéne. 


Dani Katakozmetikai termékfejlesztőBlanche 

Sajnos a mai világban a nőket, főleg, ha mernek nagyot álmodni, és létrehoznak egy vállalkozást, sok diszkrimináció éri. Az a tapasztalatom, hogy egy nőnek több időbe telik elnyerni a bizalmat a vállalkozói szférában, mint egy férfinak. Persze évről évre javul a tendencia, és úgy gondolom, hogy ez annak köszönhető, hogy egyre több nő bizonyítja be, hogy igenis van helyük a vállalkozók világában. Valóban elég sok negatív tapasztalat ért már eddigi életem során. Nem tudom, hogy a koromból, vagy a női mivoltomból adódtak, esetleg a kettő együtt eleve kizáró ok volt – persze kimondatlanul – egy bizonyos pozíció betöltésénél. Nem szokásom feladni, így évekig próbáltam azon az adott ranglétrán feljebb jutni, de úgy éreztem, hogy nálam kevesebb ambícióval, vagy tenni akarással rendelkező férfiak előnyt élveztek velem szemben. 

Ekkor fogalmazódott meg bennem a vállalkozás létrehozásának gondolata. Egy motivált és anyagilag független nőnél nincs erősebb! Manapság döntő többségben nőkkel állok üzleti kapcsolatban, és hiszek a vonzás törvényében, hiszem, hogy a jelenlegi hozzáállásommal hasonló szemléletű, egymást segíteni akaró, inspiráló nőkkel vehetem körül magam. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom, hogy megmaradjon az alázat is, mind a szakma, mind egymás és a partnerünk iránt. Sokan a női egyenjogúság harcmezején ezen a ponton esnek el. 

Eleinte, mikor belevágtam a vállalkozásba, elég bátortalan voltam, nem tudtam, hogy fiatal nőként mi keresni valóm van az üzleti világban, de az idő elteltével egyre több tapasztalatom lett, és több bátorító példával is találkoztam, ahol erős nők ki mertek lépni a komfortzónájukból, vállalkozást hoztak létre, vagy szakmát váltottak, és ami a legfontosabb, hogy a sikereik ellenére megmaradtak igazi nőnek, feleségnek, és anyának. Az ő történetük inspirál a mai napig, és ad egy magabiztosságot az üzleti életben való fejlődésem során. Büszke vagyok rá, hogy nő és feleség lehetek. Iklódi DórafoodstylistWanderFoodWonder. 

Mióta az eszemet tudom az lebegett a szemem előtt, hogy vállalkozóvá szeretnék válni, ugyanis szükségem van az e fajta szabadságra, felelősségre és önmegvalósításra. Tavaly márciusban döntöttem úgy egyik napról a másikra, hogy belevágok, és vállalkozó leszek. Persze rettentően féltem, hiszen volt benne bizonytalanság, de hittem, és még most is hiszek abban, amit csinálok. Egy dologban pedig már akkor is egészen biztos voltam, hogy a kitartásommal és a maximalizmusommal sikerre fogom vinni a terveim. A vállalkozásom lényegében három alappillérre épül: a gasztroblogomra, a foodtsylingra és a főzőtanfolyamokra/workshopokra 

A vállalkozói létben érzem előnyét és hátrányát is annak, hogy nő vagyok. A szakmámból kifolyólag az esetek 90 %-ában abszolút pozitív az, hogy a női nemet képviselem, és felnéznek rám emiatt, kifejezik az elismerésüket. Megesett azonban sajnos olyan is, hogy először nem vettek komolyan tárgyalás során, aminek talán nem csak az az oka, hogy nő vagyok, hanem mert nagyon fiatal és közvetlen is. Ám ilyenkor fontos felismerni, hogy ha az illetőnek nem "hisztivel" vagy erőszakosabb hangvétellel válaszolunk, hanem észérvekkel és higgadtsággal, akkor fordul a kocka, és egyenlő félként tekint ránk. Összességében az a tapasztalatom, hogy az én szakmámban abszolút lehet nőként is érvényesülni, ha pedig nehézségek bukkannak fel, akkor sem problémaként vagy sérelemként kell rájuk tekinteni, hanem megoldandó feladatokként. 

 


Fotók: freepik.com