Érezted már azt, hogy többezres fordulaton pörög az agyad, amit fizikailag vagy technikailag aztán baromi nehezen tudtál lekövetni? Folyamatosan újabb és újabb gondolataid ugrottak be, amit lekommunikálni vagy véghezvinni már több ideig tartott és ettől türelmetlenebbé váltál? Akkor bizony Te is elég erősen a "multitasking" áldozata vagy.

Felgyorsult világunkban, azon belül is főként az Y generáció körében figyelhető meg a multitasking, a halmozott médiafogyasztás - vagyis többféle tevékenység adott idő alatt párhuzamos módon történő elvégzése. A fogalom és maga a jelenség az angol "multi" (többféle) és a "tasking" (tevékenység) szóösszetételből származik. A multitasking egyes tevékenységek összecsúszását, a figyelem megoszlását, esetleg a hatékonyság lecsökkenését eredményezi. De mi is ennek az egésznek a háttere?  

 

Kíváncsiság és önmegvalósítás 

Elmondható, hogy az Y és a Z generáció a számítógépekkel együtt nőtt fel, tagjai már el sem tudják képzelni az életüket a modern technikai vívmányok és a számítástechnikai eszközök nélkül. Gyakorlatias szemléletükből adódóan és mivel korán elkezdték használni a számítástechnikai eszközöket, önállóságra és szabad véleménynyilvánításra nevelték őket, ezért folyamatosan keresik az újabb ingereket és információkat. Nem ragadnak bele egy állandó munkakörbe vagy feladatba, rájuk már nem jellemző, hogy egy munkahelyen töltsék el az életüket. Kíváncsiságukból adódóan és a liberalizáció hatására folyamatosan tanulnak és próbálják ki magukat újabb és újabb területen. Új, gyakran teljesen eltérő szakmai készségekre tesznek szert, és feladatmegoldó képességük segítségével folyamatosan meg akarják ütni saját mércéiket. Folyamatosan bizonyítani akarnak maguknak és környezetüknek is. 


Információtenger és rendkívül gyors gondolkodásmód 

Információk tömkelege zúdul ránk manapság, az interneten mindennek utána lehet nézni, ami érdekli az embert. Felgyorsult a világ, a távolságok lecsökkentek az internetnek és a high-tech eszközöknek - azon belül is főként az okoseszközöknek - köszönhetően. Egy pittyenés, két pittyenés, egy messenger üzenet, egy e-mail, egy viber-hívás, közben beszélgetünk a mellettünk állóval, videóüzenetben beszélgetethetünk, konferencia-beszélgetéseket folytathatunk, meetingre rohangálhatunk, és 3 másodperc múlva már arra sem emlékszünk, hogy valójában mibe kezdtünk bele... Mire eltelik egy kis idő, és visszazökkenünk az eredeti menetrendbe, az "ördögi kör" kezdődik elölről. Az agynak rengeteg információt kell feldolgoznia viszonylag kis idő alatt, amit sokan nehezen tudnak követni. Vagy a másik lehetőség, hogy proaktívan kifejlesztik a "két lépéssel előrébb járok" gondolkodás képességét, és mindennek elébe mennek.  

 

Újgenerációs "polihisztorok"  

A fentebb említettek alapján olyan fiatalokkal találkozhatunk, akik többféle szakmában vagy munkaterületen is tapasztalatot szereztek és kipróbálták magukat. Előfordulhat, hogy egy addig reál beállítottságúnak megítélt ember (például egy közgazdász vagy egy jogász) az aktuális szakmájában elkezdte "kiégettnek" érezni magát, és kreatívabb, művésziesebb tevékenységek végzésével kompenzálta az egyensúlyt. Tehát például elkezd fotózni, festeni, sminkelni vagy virágkötészetet tanulni. Azt mondják, "ahány szakma, annyi ember", tehát egy ember többféle személyiséget is rejthet magában. Olyannyira kifejlődhet a problémamegoldó képesség, hogy különféle éles élethelyzetekben is kifejezetten jól megállják a helyüket. Olykor igen nehéz összeegyeztetni, hogy adott esetben melyik személyisége mögé is bújjon az illető, és ez súlyosabb esetben pszichológiai, viselkedésbeli zavarokhoz is vezethet.  

 

Sokféleség az evolúció kulcsa 

Rendkívül átalakultak a társas és az üzleti kapcsolatok is. Legyen szó a fajfenntartásról vagy akár egy vállalkozásról, az éli túl a versenyt és a konkurrenciát, aki minél több lábon áll és minél sokszínűbb. A fogyasztói társadalom pont a felgyorsult világnak köszönhetően azonnal akar megoldást minden kívánságára, és azt a lehetőséget fogja választani, amelyik ezt neki azonnal biztosítani tudja. Igaz ez a párkapcsolatra és szolgáltatóra/cégre is. Audiovizuális ingerek és kevesebb szöveg szükségesek az információ és az üzenet gyors megértéséhez.  

 

A megoldás: visszavonulási idő 

Megfigyelhető, hogy a hatalmas pörgésben annyira elfárad az illető, hogy szüksége van visszavonulási időre. Ilyenkor egy kis magány, offline állapot és sok-sok pihenés az orvosság. Vagy egy környezetváltás és egy nagy séta a természetben. A lényeg, hogy az agyát (és a WiFit) teljesen kapcsolja ki az érintett és terelje el a gondolatait a mindennapokról. Mindenképpen be kell iktatni egy kis "én-időt", amikor magával foglalkozik és töltődik az ember, és visszapótolja azt az energiát és lendületet, amit hétközben mások felé áramoltatott. 

Fotó: brainscape.com, freepik.com