A Budapest Central European Fashion Week az év legkiemelkedőbb divateseménye Magyarországon. 2018. október 25-27. között ismét kifutóvá alakult át a neoreneszánsz Várkert Bazár, és inspiráló nemzetközi látogatókkal, pompás tervezői darabokkal találkozhatott a nagyközönség. A közép-európai régióból közel 40 tervező kapott lehetőséget a legújabb kollekciók bemutatására. Az őszi szezonban a BCEFW a Camera Nazionale della Moda Italiana-val való együttműködés keretében valósult meg (amely egy 3 éves stratégiai megállapodás első állomása is egyben), ezzel is támogatva a magyar és olasz divatipar közötti kapcsolatépítést. Az esemény főszervezőjével, Forintos-Szűcs Anitával beszélgettünk a további célokról és együttműködési lehetőségekről.

Anita, hogyan értékeled az idei őszi rendezvényt?  

Azt gondolom, itt nem az én értékelésem a lényeges, hanem a magyar tervezőké. A legfontosabb, hogy ha ide egy magyar tervező ellátogat, el tudja mondani azt, hogy ez az a helyszín és rendezvény, ahol ő nagyon szívesen részt vesz és be is mutat. A közönség első soraiban mindig a számukra fontos emberek, illetve a nemzetközi média foglalnak helyet, valamint olyan nemzetközi influencerek, akiket a tervező maga is követ és rajtuk keresztül is bemutathatja a tervezett ruháit. Mindezek alapján lehet megalkotni a véleményt és az értékelést, és ezt kell meghallgatni. Brianboyt is elhoztuk, aki konkrétan plusz egy napot itt maradt, mert annyira tetszett neki ez a rendezvény és Budapest is, hogy úgy gondolta, megnézi az utolsó napot is.  

Összesen hány országból és mennyi nemzetközi influencer látogatott el erre az eseményre?  

33 nemzetközi influencer és nemzetközi sajtó van jelen; az országok tengelyét tekintve New Yorktól egészen Milánóig. Sőt még Sanghai is. 

Milyen nemzetközi tervezők vonultatták fel ruhadarabjaikat most a Budapest Central European Fashion Week catwalkján 

Kiemelném Jirit, aki az áprilisi rendezvényünk óta azt mondta, hogy ő csak itt lép fel és Londonban, mert annyira jó itt a közönség, ráadásul vásárolják is a ruhadarabjait. Mindez azt jelenti, hogy egy nagyon jó célközönséget tudtunk itt neki felépíteni.  

Nagyon szépen alakulnak a tervezői-kiállítói helyek, illetve a tervezői bemutatók. Hogy érzitek, hogyan fog ez folytatódni a jövőben? Mekkora létszámra bővülhet? 

Szeretnénk a méretet a helyszín végtelenségéig bővíteni. Rendkívül jók a magyar kiegészítői tervezőink és nagyon büszke vagyok rájuk, szeretnek ide jönni és jól is érzik itt magukat. Éppen ezért tervezünk áprilisban még többüket meghívni. Ami roppant fontos még, hogy van egy MOL pop-up store-unk, ahol rögtön meg lehet vásárolni nem csak a kiegészítő tervezői darabokat, hanem a bemutatott tervezői darabokat is. Nagyon szereti a közönség, hiszen meg lehet tapintani, ki lehet próbálni a darabokat, így végre azonnal elérhetőek a minőségi tervezői darabok, elérhető áron.  

 

Hogyan folytatódik a rendezvény? Mi lesz az utókommunkációban és mire számíthatunk majd áprilisban?  

Az utókommunikáció már útjára indult, a csapat nem áll meg. A héten elindul a mentoring program is, ahol 8 designert választ ki a Camera Nazionale della Moda Italiana, amely három éven keresztül stratégiai partnerként támogatja a magyar divat fejlődését. Így az olasz mentorral 8 designer került kiválasztásra, akiket egyesével látogat meg a mentor. Ezen a szakmai úton kollégáim is elkísérik a márkákat. Ezt követően november közepétől útjára indítjuk az áprilisi Fashion Week szervezését, és április elejére várható a következő bemutató.  

Milyen tervek vannak a következő bemutatóval kapcsolatosan?  

Szeretnénk növelni a volument, így olyan helyszínt kell keresnünk (és találnunk), ahol még több ember fér el és még többen tudják megnézni a bemutatót. Jelenleg még a keresési fázisnál tartunk.  

 

A fiatal magyar tervezők milyen programok keretében mutatkozhatnak be a rendezvényen?  

A fiatal magyar tervezők számára most is indítottunk egy pályázatot, ahová beküldték a kollekcióik lookbook-ját és inspirációikat, majd ezek alapján egy 4-5 tagú zsűri választotta ki, hogy ki az, aki bemutatót tarthat, illetve ki prezentálhat. Összesen 47 db pályázat érkezett be és 8 tervező került így kiválasztásra. Ezt szeretnénk bővíteni és akár a környező országok divatiskolái számára is lehetőséget biztosítani. Kolozsvárral már együttműködünk, és már kolozsvári diák is mutatott is be itt a Young Talents keretében.    

 

Véleményed szerint hol tart most a magyar divat? Láthatóan nagyon szépen fejlődik a Fashion Week itt Magyarországon. Na de mi a pontos cél, hová szeretnétek magatokat pozícionálni?  

Van egy nagyon szép álmunk, amit 5-10 éven belül tervezünk megvalósítani, mégpedig közép-európai divatrégiós központ szeretnénk válni. Lépésről lépésre haladunk, és azt gondolom, a következő nagy feladat az lesz, hogy a kiválasztott 8 magyar márkát felkészítsük arra, hogy a következő szezonban akár a milánói Fashion Weeken is meg tudjanak valamilyen formában jelenni.  


Szerző, fotók: AndYou Media