Közép-Európa egyik legnagyobb divateseménye, a Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) ezúttal is rengeteg magyar és nemzetközi tervezőt, illetve fiatal tehetséget vonultat fel. A divat mellett idén tavasszal kiemelt szerepet kapnak Budapest turisztikai látványosságai is.

Április 27. és 29. között a Várkert Bazárban mutatja be a 2018/19-es őszi-téli kollekcióját közel 30 magyar, illetve kelet-közép-európai dizájner márka – köztük olyan, világszerte jegyzett magyar brandek, mint az ABODI, Nanushka, a Katti Zoób, a Je Suis Belle és a Maison Marquise. Az eseményen több kiemelkedő nemzetközi, nyugat-európai és regionális divatsajtó képviselő is jelen lesz, valamint számos újságíró és több mint 30 blogger nem csak Magyarországról. A három napos divathét egyik legnagyobb nemzetközi sztárja a cseh Jiri Kalfar lesz, aki évek óta izzásban tartja a külföldi divatsajtót: munkáit egyszerre inspirálja a népművészet, a viktoriánus divat és a modern vonalak, a kivitelezés során pedig a luxust és a fenntarthatóságot egyaránt szem előtt tartja, de itt lesz az ukrán Omelya is meseszerű parti ruháival.  A rendezvény a fiatal tehetségeket is támogatja: a Young Talents show-n és prezentáción hazai divatiskolák végzős tervezői mutathatják be vizsgamunkáikat. Az ezt követő napokban pedig a divatbemutatók mellett különböző társrendezvényeken, illetve egy multibrand pop-up storeon vehetnek részt az érdeklődők.  

A divatbemutatókat Világörökség részét képző Várkert Bazárban szervezi a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), ezzel is hangsúlyozva a divathét turisztikai jellegét. A három napos divathét társrendezvényeit Budapest ikonikus helyszínein tartják, bevonva a turisztikai attrakciókat. 

„A célunk az, hogy a divathetet átjárja fővárosunk lendülete, és megmutatkozzanak Budapest történelmi, építészeti, gasztronómiai erősségei. A divat és turizmus kapcsolódása azért is kézenfekvő, mert a divat ma már ugyanúgy szerepet játszik a kultúránkról alkotott kép formálásában, mint a történelmünk, a hagyományaink, a kortárs művészetünk és az életstílusunk.”

emelte ki Bata-Jakab Zsófia, az MTÜ divatiparért felelős igazgatója.   

A divathét fő célkitűzése a tehetséges divattervezők segítése. A hazai tervezők összefogásán keresztül a divathét hatással lehet a hazai és külpiaci értékesítésre is: miközben kivételes alkalmat ad arra, hogy a hazai divattermékeket itthon még ismertebbé tegye, bemutatja a magyar dizájnereket a nemzetközi piacokon is. Felismerve a régiós összefogásban rejlő potenciált, a BCEFW a kelet-közép-európai országok közti szakmai kapcsolatokat is erősíteni kívánja, ezért a tervezők mellett a divatipar más szakembereit is vendégül látja.  

Az előző évekhez hasonlóan a rendezvény fő szponzora a Mercedes-Benz, valamint kiemelt támogatóként jelenik meg a divathéten a MOL, melynek hozzájárulásával valósul meg a MOL Pop-up Store a belváros szívében lévő Ybl Palotában.  A részletes program itt érhető el. 

A tervezők folyamatosan frissülő gallériáiért, élő videókért kövessétek Facebook oldalunkat és az &U Magazine Instagram oldalát!

Addig is egy kis ízelítő a tegnapi Maison Marquise divatbebutatójából:
Fotók: AndYou Photostudio