Nem csak a digitális projekteknek és az innovációnak biztosítanak teret a P2P közösségi finanszírozó oldalak - egyre népszerűbb az online adományozás is, és egyre több lehetőség áll a rendelkezésére azoknak, akik élnének ezzel a lehetőséggel.

A közösségi finanszírozás gyökerei visszavezethetők lennének egészen a 18. századig, azonban a crowdfunding azon formája, amelyre manapság magát a kifejezést használjuk, az elmúlt tíz évben a digitalizációval és az online megoldások terjedésével alakult ki.

Egy sikeres crowdfunding kapmány nem csupán forrást biztosít a vállalkozó számára projektje megvalósításához, hanem hatalmas hype-ot is tud teremteni - amely PR értékben és marketing értékben egyaránt monetizálható lesz közép- és hosszú távon.
Érdekes módon időben gyakorlatilag egyszerre alakultak ki a ’klasszikus’ crowdfunding platformok mellett a donation alapú crowdfunding platformok, így pl a GoFundMe (2008), vagy éppen a Fundly (2009). IT architektúráját és működési elvét tekintve gyakorlatilag ugyanolyan platformok alkalmasak az adományozásra, mint egy üzleti vállalkozáshoz szükséges tőke megszerzésére.


GoFundMe

Talán a legnépszerűbb adományozási platform a Go-FundMe, amelyet 2008-ban alapítottak San Diego-ban, és mára több millió sikeres projektet valósítottak meg. Több mint 3 milliárd dollár értékű adomány gyűlt össze a platform segítségével. Érdekes módon az adományozáshoz a platform közel 8%-os jutalékot számít fel összességében.Fundly

A Fundly a GoFundMe mellett talán a második legnépszerűbb platform, melyet 2009-ben Kaliforniában alapítottak. Több millió felhasználó használja nap mint nap pro-bono projektek mellett személyes projektek megvalósítására - ezen platformon például politikusok is gyűjtöttek kampányukhoz forrást. A Fundly jutaléka az adomány értékének függvényében egyre csökken, átlagosan 8% körüli.További szereplők, konklúzió

A piacon számos további szereplő van. Vannak szolgáltatók, amelyek olcsóbb adományozást kínálnak (akár ingyeneset, mint a PayPal által megalapított Money Pool). Ilyen platformok még a teljesség igénye nélkül: Qgiv, Donorview, Classy. Magyarországon is van néhány szolgáltató, amely közösségi adományozást tesz lehetővé magyar nyelvű környezetben, azonban az átütő megoldás még várat magára. Érdekes konklúziója a nemzetközi piac vizsgálatának, hogy a platform szolgáltatók alapvetően önálló üzleti vállalkozások, és az adományozásban az üzleti megtérülést látják, valamint a globális e-commerce szereplők nem vállalnak nagyon társadalmi szerepet az online adományozás terjesztésében.


Szerző: Juhász Benedek 

Képek: bigstock.com, pexels.com