Bekapcsolod a gépet, megnyitod a böngészőt. Google, Facebook, akármi. Böngészel, keresgélsz, kosárba teszel, fizetsz. Netezel. Tudtad, hogy az internetnek is van egy sötét oldala? A darknet vagy sötét web, ahol bármit megtalálsz. Ruhát, ékszert, gyémántot, drogot, hamis útlevelet, fegyvert, gyereket.

Üdv az internet sötét oldalán!

 A bűnözők és a digitális nemzedék közös legnagyobb játszótere Magyarországon még kevésbé ismert, sokan nem tudják, mit jelent a darknet, vagy hogyan lehet elérni. Az internet talán legveszélyesebb hozadéka teljesen új távlatokba helyezi a bűnüldözés problémáját és a bűncselekményeket. Már nem kell a valós tér ahhoz, hogy valaki drogot vegyen, szervet csempésszen, nem kell találkozni a fegyverkereskedővel, minden a virtuális térben bonyolódik.

A sötét webhez egyáltalán nem nehéz hozzáférni, viszont egy mezei felhasználó se próbálja ki egyedül, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy véletlen olyan oldalra, termékre kattint, ami bejelez a rendőrségnél és öt perc múlva a kommandósok rátörik az ajtót. Nekem egy villamosmérnök barátom, Dávid segített, együtt kerestük fel a sötét webet egy szövevényes rendszeren keresztül.


Hogyan és miként?

 A darknet használatának legismertebb és legelterjedtebb eszköze a TOR böngésző (nem, semmi köze Thorhoz) – mi is ezt használtuk. Ez úgy néz ki, mint egy firefox böngésző, de a háttérben futó protokoll és a rendszer merőben különbözik attól, amivel mi mindennap találkozunk. A TOR-t egy hagymához szokták hasonlítani, mert olyan titkosítást tesz lehetővé, mely nem engedi visszafejteni az IP címet, azaz a személyazonosság rejtve marad. A TOR-hoz való csatlakozás bármilyen számítógéppel, internetcsatlakozással rendelkező eszközről megvalósítható. A TOR-nak van néhány hátránya, például, hogy webcímek helyett kódokat kell beírni – amelyek összegyűjtve megtalálhatók a „legális” neten -, illetve nagyon lassú. Viszont egy kis ablakban megmutatja például, milyen országokon keresztül dobálja az IP-címet így téve lekövethetetlenné a tevékenységünket. A sötét web lényege miatt az anonimitás alapkövetelmény.

A neten bárki megtalálhatja, hogyan kell beindítani a TOR-t, hol vannak a megfelelő linkgyűjtemények és milyen oldalakon érdemes böngészni. Ugyanúgy, mint bármi más információ a világon, például a hogyan építsünk atombombát kisokos, vagy mi kell egy biológiai fegyverhez, a sötét web elérésének kalauza is csak pár kattintás. Ettől csodás és egyszerre ijesztő a digitális univerzum.


Szó szerint: mindent.

A darknetet nem arra találták ki, hogy villámgyorsan szörfözzünk rajta. A sötét web a világhálónak azon része, ahol mindent lehet kapni. Szó szerint. Illegális és legális dolgokat – fegyvert, ruhát, gyereket, szervet, hamis személyazonosságot, pornófilmet. Mi nem ástunk mélyre, ugyanis nem akartunk bilincset a csuklónkra, de azért jó sok oldalt felkerestünk. Válogattunk a különböző személyi igazolványok, jogosítványok és útlevelek között, máshol meg születési anyakönyvi kivonatot és állampolgárságot kínáltak.

Ezeket a weblapokat úgy kell elképzelni, mint az összes többi, legális úton működő oldalt: van design, marketing, reklám és hirdetések is. A drogokat árulók esetében az egyik kedvencünk az volt, ahol nagy betűkkel kiírták: minden anyagot személyesen próbáltak ki – ezzel garantálják a minőséget. Hogy ez jó-e vagy rossz, azt nem sikerült eldöntenünk. Belebotlottunk ki tudja, honnan szerzett gyémántokba – csiszoltakba és csiszolatlanokba egyaránt -, és sokan árulnak aranyat is, aranyrögöket, aranytömböket. Mindezt természetesen fotókkal fűszerezve, hogy még hatásosabb legyen a dolog.

A fegyverarzenál is elképesztő, a marokfegyverektől kezdve a gránátvetőig mindent meg lehet találni, és fel lehetne fegyverezni egy egész hadsereget. Robbanószert is vehettünk volna vagy kézigránátot… A saját biztonságunk érdekében, bár elég kíváncsiak voltunk, akadtak olyan árucikkek és oldalak, melyekre nem kattintottunk. Az illegális termékeket kínáló oldalak ugyanis sokszor beriasztanak a rendőrségen, az emberkereskedelemről nem is beszélve. Vannak, akik gyerekeket árulnak, vannak, akik nőket. Az ilyen oldalak látogatása önmagában illegális.

Ezen kívül szerveket is lehet kapni a darkneten szép számmal, valamint a tipikus csempészáruk is képviseltetik magukat, mint a dohány és az alkohol. De ha valaki márkás ruhákat akar, hát azt is megtalálhatja itt – a kínálatnak tényleg csak a képzeletünk szab határt. Ha egy elefántra vágytunk volna, megfelelő kulcsszavas keresés után majdnem biztos, hogy arra is rábukkanunk.

Sőt, lehet bérgyilkosokat keresni, akik elvégzik a piszkos munkát – van, aki portfólióval együtt hirdeti magát -, de hackereket is fogadhatunk, valamint bérelhetünk úgynevezett botnet hálózatokat is. Ezek arra jók, hogy okos eszközöket megfertőzzenek, mint a biztonsági kamerák, az okostévék, az okoshűtők, egyéb okosotthon-kiegészítők – ha megfertőzik őket, akkor távolról parancsokat adhatnak nekik.

 
Mi az ára?

A darkneten természetesen nem pénzzel kell fizetni – egy banki átutalás elég rizikós lenne ilyen körülmények között. A bitcoin a fizetőeszköz, ami egy nyílt forráskódú digitális pénz, a 2008-as amerikai bankválság után bocsátotta ki egy Saoshi Nakamoto álnévű ismeretlen. A kriptopénz a C++ programozási nyelven fut, a legfrissebb stabil kiadása 2016. áprilisi és a peer-to-peer hálózat csomópontjainak adatbázisára épít.

A peer-to-peer rendszernek az a lényege, hogy a kliens nem egy szerverhez kapcsolódik, hanem más kliensekhez. A legjobb példa erre a torrentezés: ha letöltesz egy filmet egy szerverről, az lassú lesz, viszont, ha torrentezel, akkor valójában azoktól töltöd az adott filmet, akiknek megvan a gépén, mivel korábban már letöltötték - ők seedelik ezt a filmet. Ha elkezdesz letölteni egy filmet torrenttel, és éppen harmincan seedelik a filmet, akkor te harminc számítógéphez csatlakozol egyszerre és mindegyiktől más-más részeit töltöd le a filmnek - az egyiktől az utolsó tíz másodpercet, a másiktól a közepét. A seedelők oldalán ez kis adatforgalmat generál, de nálad sokkal nagyobbat. Így gyorsabban le fog jönni a film, mintha egy szerverről töltenéd le.

Azért peer-to-peer rendszerre épül a bitcoin, mert nem rendelkezik olyan központi adatbázissal, ahol a számlán lévő pénzt tárolják. Nem a bankon keresztül utal X Y-nak, hanem közvetlenül egymásnak fizetnek. Mindenkinek a saját gépén lévő digitális pénztárcájában van a pénze, és egy úgynevezett nyilvános kulcsú architektúra segítségével lehet ellenőrizni, hogy tényleg neki vagy tőle jön a pénz. A peer-to-peer rendszer és a központi irányítás hiánya a kulcs: ez ugyanis nem teszi lehetővé a forgalomban lévő pénzmennyiség, valamint a tranzakciók lekövetését, ellenőrzését, befolyásolását, azaz a bitcoin esetében a manipuláció és az infláció nem lehetséges. A darknet szempontjából pont a lekövethetetlenség és a kontrollálhatatlanság a lényeg: a rendőrség nem tudja lenyomozni, ki fizet az illegális áruért és mennyit.

 
Veszély.

A darknet tehát valóban az internet sötét oldala, ami, az Erőhöz hasonlóan csábító, izgalmas és akár hasznos is lehet egy ideig, de egy valamit nem szabad elfelejteni vele kapcsolatban: ILLEGÁLIS. Maga a TOR böngésző használata törvényes, akit nem zavar a lassúság és a kódok, használhatja, viszont a sötét webről bármit, BÁRMIT rendelni BŰNCSELEKMÉNY – legyen az csak egy táska replika vagy egy márkás cipő. Ráadásul a működése bonyolult, egy mezei felhasználó könnyen ráfázhat akkor is, ha csak kíváncsi. Még egyszer leszögezem: senki ne álljon neki a sötét weben működő bűnszervezetek, oldalak vagy termékek után nyomozni. Nem véletlenül hívják darknetnek…